Snublesteiner over jødiske familier fra Tønsberg

På tre ulike adresser i Tønsberg er det satt ned 16 såkalte snublesteiner, eller minnesteiner over jødiske ofre for holocaust. Tre familier ble i 1942 ofre for jødeforfølgelsen.  Lokale antisemitter og NS-medlemmer bidro i den økonomiske likvidasjonen av de tre familiene.

Tekst: Thomas Nilsen    

Snublesteiner finner du i Tønsberg på tre ulike adresser i utkanten av Farmandstovet, eller det som i 1930-årene ble omtalt som Høitorvet. Det bodde i overkant av 30 personer fordelt på tre jødiske familier i Tønsberg i 1940. I tillegg dessuten en fjerde familie som ble definert som jødiske av tyske myndigheter. Faren i familien, Albert Hammer, hadde jødiske besteforeldre som hadde konvertert til kristendommen i 1860-årene. Denne familien kom til Tønsberg som flyktninger fra Tyskland i 1939. Albert Hammer er det 17 ofret for jødeforfølgelsen fra Tønsberg.

Barneskoleelev Mina Plesansky fra Tønsberg ble bare 10 år gammel. Hun er minnet med en snublestein utenfor Møllergaten 12. (Foto: Thomas Nilsen)

Plesansky

Utenfor Møllergaten 12 er det satt ned snublesteiner til minne om ofrene fra Plesansky-familien. Familien drev en klesforretning for menn. Den hadde tre aktive barn. Du kan lese mer om denne familien i artikkelen: Plesanskys forretning – historien om ran, svik og antisemittisme .

Plesansky-familien. Fire av snublesteinene i Tønsberg. (Foto: Thomas Nilsen)

Koklin

Utenfor Fayes gate 3 er det satt ned snublesteiner til minne om ofrene fra Koklin-familien. Benjamin og Ida kom opprinnelig fra Latvia, men deres barn ble født i Norge. Familien var opptatt av å delta i Tønsbergs kulturliv og opptatt av norsk kultur- og litteratur. Du kan lese mer om denne familien i artikkelen: En samfunnsengasjert familie og holocaust .

Koklin-familien (Foto: Thomas Nilsen)

Jaffe

Utenfor Fayes gate 3 er det satt ned snublesteiner til minne om ofrene fra Jaffe-familien. Familie kom til Tønsberg på slutten av 1920-årene. Her bodde tre generasjoner frem til krigen og deportasjonen i 1942. Ingen av familiens medlemmer i Tønsberg overlevde. Du kan lese mer om denne familien i artikkelen: Fayes gate 4 – Jaffe-familien og Grand Bazar

Snublesteinene, eller stolpesteine, kan være et sted å besøke på Den internasjonale Holocaustdagen. En dag til ettertanke.

Jaffe-familien. (Foto: Thomas Nilsen)
Boken “Familiene som forvant” omhandler de jødiske familiene i Tønsberg og andre vestfoldbyer. Og dokumentere det som skjedde med familiene i 1942, og den økonomiske likvidasjonen av de jødiske boene etter at familiene var arrestert og deportert.

Kilde: Familiene som forsvant – Vestfolds jødiske befolkning 1880 – 1945

« »