”Olav Trygvason” og ”Rauma” var i en kort, men voldsom kamp med tyske krigsskip på Horten havn. En skildring gitt av noen av soldatene som opplevde kampene i morgentimene 9. april 1940. Liv gikk tapt på begge sider før Karljohansvern la ned våpnene etter trusler om tyske flyangrep mot Horten by.

Skader på Rauma etter treff fra tysk ildgivning. (Foto: Marinemuseet)

Et øyenvitne som var med i kamp

En som var ombord skildrer begivenhetene:

”Varden” har truffet noen orlogsgaster som var kommet fra Horten. Det var ingen branner, sier de, men alle vindusruter ble knust. Det var en del kamp på indre havn, og de visste med sikkerhet at 12 norske var drept. – ”Olav Trygvason” var ute og senket en jager. – ”Olav Trygvason” var ikke nevneverdig skadet og av mannskapet var ingen drept, men to lettere såret.

Bladet hadde også en samtale med en ung kjekk Skiens-gutt, som hadde vært ombord på minesveiperen ”Rauma” som var med i slaget ved Horten og gikk ut fra kaia til havna ved 5-tia om morgenen. Det lå da to tyske krigsskip på havna, nemlig en torpedobåt og en jager. Jageren kjørte seg på grunn og de fleste av tyskerne rømte i land. ”Rauma” åpnet ild og skjøt både på det tyske mannskap og på jageren. De av mannskapet på jageren som var blitt igjen ombord tok til å fyre løs på ”Rauma”, som fikk hele brua gjennomboret og ellers. Sjefen var på brua. Det var løytnant Winsnes, tidligere styrmann på ”Oslofjord”. Han ble truffet i hodet og døde en time etter. Nestkommanderende fikk et streifskudd i hodet. Skipet som hadde 32 manns besetning, hadde derved mistet kommando. Begge kanonmannskapene ble såret, den ene av dem, en Oslogutt, ble drept, og den andre hardt såret. Forøvrig var 2-3 mann skadet av granatsplinter. En av mannskapet, som sjøl var skadet, holdt i restene av det som en gang hadde vært ratt, men som nå bare var pinner, og førte ”Rauma” inn til kaia. Besetningen ellers ombord forholdt seg rolig og ingen av dem ble skadet.
Da vi kom inn åpnet ”Olav Trygvason” ild mot jagaren, forteller Skiensgutten videre. Jageren ble truffet midtskips og gikk i lufta, og vi på ”Rauma” datt på dekket så lange vi var, forteller han.
Det andre tyske krigsskipet, torpedobåten, kom fram bak en odde, hvor den hadde gjemt seg og åpnet ild mot ”Olav Trygvason”. Kanonaden holdt på et kvarters tid. Men så kom bombeflyene, og de norske mannskaper fikk ordre om å gjemme seg i de bombesikre rommene. Etterpå ble det gitt beskjed om overgivelse og det hvite flagg ble heist på alle norske skip. Flyene slapp ned flere bomber, – en falt like ved kirken og noen tyskere og nordmenn ble drept. Tyskerne besatte så Horten verft og på fortet hvor det norske flagg har vaiet siden Horge ble sjølstendig rike, ble hakehorset heist i stedet.
Straks etter overgivelsen vrimlet det med tyske soldater i land, landsatt av en tysk torpedobåt. Tyskerne måtte sjøl gjøre flyene oppmerksom på at Horten hadde overgitt seg ved å skyte opp hvite lys.

Ildgivningen fra de norske fartøyene senket et tysk skip, R-17.

Mer om vestfoldinger som deltok i kampene i april 1940 i boken “De valgte å kjempe“.

Bestill bok i dag | 871