Arnt Kristoffer Hvitsten hadde vært i marinen i en uke da det tyske angrepet på Norge ble iverksatt 9. april 1940. Han tjenestegjorde som marinegast om bord i det utrangerte panserskipet Harald Haarfagre. Om kvelden hadde ordren om skjerpet beredskap blitt gitt på Karljohansvern i Horten. Og skarp ammunisjon båret frem til kanoner og mitraljøser.
Tekst: Thomas Nilsen
Den unge gutten fra Fon, Arnt Kristoffer Hvitsten (1920 -2018), var allerede en erfaren sjømann. Men valgte å gå inn i marinen siden det var bedre hyre, og dessuten tryggere enn å seile med et handelsskip. Marinen på sin side, hadde bruk for erfarne sjøfolk til å bemanne de mange marine- og vaktskipene som skulle håndheve den norske nøytraliteten.
Se dokumentarfilm om Arnt Hvitsten sine opplevelser 9. april 1940, og som sjømann i årene 1937 til 1939 i Stillehavet:
Det var først og fremst mannskaper til marine og kystartilleri som ble mobilisert etter krigsutbruddet i september 1939. Og en forsiktig opprustning av forvaret var påbegynt. Miner og tyske ubåter hadde tatt livet av over 300 norske sjøfolk, og titalls skip hadde gått ned, allerede før Norge ble med i krigen. En ny verdenskrig krevde igjen livene til sjøfolk fra en nøytral stat som hadde sin arbeidsplass om bord i norske skip.
Men krig var ikke ukjent for Arnt. Allerede som ung sjømann hadde han opplevd krig på nært hold i Asia, utenfor kysten av Kina. En gang var det nære på da en kinesisk kanonbåt åpnet ild. Men at han kom til å oppleve krig i Norge, kort tid etter, var noe han neppe forestilte seg da han etter noen år i utenriksfart vendte hjem.
Angrepet på Karljohansvern
Natt til 9. april 1940 ble dramatisk for den unge marinegasten, og de rundt 300 andre rekruttene. Arnt hadde fått utdelt sin uniform 1. april, knapt en uke tidligere. Rekruttene hadde lært å marsjere, brette tøy og holde orden under dekket på det gamle panserskipet Harald Haarfagre som ble benyttet som losjiskip. Men dette var til lite nytte i møte med en av Europas sterkeste militærmakter. I løpet av noen få timer ble han vitne til ildgivningen mellom tyske og norske krigsskip på Horten indre havn, og deretter overlevde han bomberegnet fra de tyske flyene som slapp sin dødelige last over norske og tyske soldater inne på Karljohansvern. Soldater som desperat forsøkte å varsle de tyske flyene som gikk til angrep.
Kommandanten på marinebasen hadde rundt klokken 07.35, kort tid før de tyske flyene slapp sin dødelige last, gitt ordre om at våpnene skulle legges ned. Marinebasen la ned våpnene. Tyske trusler om bombing av militære og sivile mål i Horten virket. Horten og byens innbyggere hadde fått en forsmak på krigens brutalitet med kampene på indre havn.
I denne dokumentarfilmen forteller Arnt om sine opplevelser det dramatiske døgnet i april 1940.
Deler av dokumentarfilmen er produsert med støtte av Horten kommune.
Du kan lese mer om vestfoldingers møte med det tyske angrepet i boken “De valgte å kjempe”.