Hva har Vestfold med krigen i 1940 i Nord-Norge å gjøre? Det var her antallet falne fra Vestfold var høyest i april 1940. Først og fremst på grunn av senkningen av panserskipene Norge og Eidsvold. Men også andre må ha deltatt i kampen, enten som menige eller offiserer. Arkivverket har nå lagt ut mengder med digitaliserte historiske dokumenter. 

Tekst: Thomas Nilsen

Arkivverket digitaliserer stadig flere av sine arkiverte kilder på papir. Og en av de siste nyhetene er digitaliseringen av over 30 000 sider med dokumentasjon knyttet til krigshandlingene i Nord-Norge. Her kan du lese beretningen til Oberst Konrad Sundlo, NS-medlemmet som i motsetning til offiserene om bord i Narvik og Eidsvold, valgte å overgi seg uten kamp. Sundlo var under hele krigen aktiv i Nasjonal Samling (NS) og hirden:

Sundlo var Rikshirdsjef en kort periode i 1940 fram til 12. november, da han ble frabeordret etter en hirdens aksjon mot lærerne og elever på Oslo handelsgymnasium[1]. I 1943–1944 var han NS-utnevnt fylkesmann i Oslo og Akershus og til slutt i Sogn og Fjordane fram til frigjøringen.

Wikipedia

Men du kan også dagboknotater, rapporter og beretninger fra soldater og offiserer i hær, marine og luftforsvar.

Skjermdump fra arkivverket
Faksimile fra Arkivverket.

Falne om bord i panserskip

Hvor mange av de overlevende vestfoldingen fra panserskipene som fortsatt ble værende, og eventuelt deltok i kamphandlingene, er ukjent. Det samme er kjennskapen til om enkelte vestfoldinger deltok som soldater eller offiserer i de norske avdelingene som fortsatte motstanden frem til 9. juni 1940. Kanskje du som leser dette har kjennskap til en eller flere som deltok, og dessuten sitter med informasjon om deres opplevelser. Ta gjerne kontakt i kommentarfeltet nedenfor.

“I samme øyeblikk som torpedoene treffer, kommer Johansen seg i all hast ut av kanontårnet. Så blir han truffet av noe hardt. Han er ikke i stand til å bevege beina. Registrerer kjapt at han har fått en tung jernplate over dem, før han følger med skipet ned i dypet”

Utdrag fra beretningen til en av de åtte overlevde fra panserskipet Eidsvold, Karsten Johansen (1915 – 1993) fra Tønsberg. Hele beretningen i boken “De valgte å kjempe”.
Karsten Johansen som nummer tre fra høyre. (Foto fra boken “De valgte å kjempe”

Flest falne var det fra Borre og Horten, naturligvis på grunn av marinens tilstedeværelse på Karljohansvern. Men det var i tillegg til dette falne fra nesten hver eneste bygd og by i fylket.

Hålogaland flyveavdeling (HFA) i Arkivverket

Hålogaland flyavdeling hadde seks fly tilgjengelig i Nord- Norge 9. april 1940. Og 37 befal og 117 menige. De hadde seks Fokkere som deltok under kampene i nord. Flere av pilotene fra avdelingen ble foreslått til utmerkelser etter krigen. Du kan lese om deres bedrifter i dokumentene digitalisert i arkivverket. En av flyverne var Svein Eggen fra Levanger. Men var det også noen fra Vestfold i denne delen av luftforsvaret?

Fra arkivverkets digitalarkiv. https://media.digitalarkivet.no/view/227379/207
Fra digitaltmuseum. Svein Eggen i 1940.

For å lese mer følg lenken til arkivverket her.