Vinteren 1942 tok Elisabeth Sæter Andersen fra Tønsberg toget til Oslo. Målet for reisen var fengselet på Bredtveit. Der satt hennes venninne Frida Sachnowitz innesperret. De to viste ikke at dette ble deres siste møte. Et møte Elsabeth forteller om i den 9 min lange kortfilmen nedenfor.

Tekst: Thomas Nilsen 

Etter angrepet på Norge 9. april 1940 flyktet familien Sæter til familiens feriested I Andebu, like ved gården Gjein i Stokke. Der ble hun kjent med en jevngammel jente, Frida Sachnowitz. Familien Sachnowitz tilbrakte i årene fra 1940 til 1942 stadig mer tid på gårdsbruket de hadde anskaffet kort tid før krigsutbruddet.

Frida Sachnowitz fra Larvik sammen med sin venninne Elisabeth på Natholmen i 1941.
Elisabeth og Frida på Natholmen i Sandefjord i 1941. (Foto fra boken “Familiene som forsvant”)

Frida Sachnowitz i Tønsberg fengsel

Da aksjonen mot de norske jødene ble igangsatt i oktober 1942, ble Fridas far, Israel Leib Sachnowitz, og hennes fem brødrene arrestert. En måned senere var det de tre søstrene, Frida, Rebekka Rita og Maries Sachnowitz, sin tur. Skjebnen ville det slik at Frida og Rebekka Rita ble arrestert for sent til å ble med DS Donau. De to søstrene ble derfor sittende en natt i Tønsberg hjelpefengsel, som den gang var i kjelleren i det gamle Rådhuset på Torvet i byen. Foreldrene til Elisabeth fikk kjennskap til dette, og fikk til en avtale med tjenestemenn ved politistasjonen. Frida skulle få spise middag hjemme hos familien Andersen. Det som skulle bli det siste måltidet utenfor fangenskap. I kortfilmen nedenfor forteller Elisabeth Sæter Andersen om sitt vennskap med Frida, måltidet og hennes tur inn til Bredtveit fengsel.

Film om vennskapet mellom Frida Sachnowitz og Elisabeth Sæter Andersen. Produsert av Hans Christian Moen i Samarbeid med Thomas Nilsen.

Deportert 25. februar 1943

Frida Sachnowitz ble deportert med MS Gotenland sammen med 158 andre norske jøder 25. februar 1943. Hun ble drept like etter ankomst i Auschwitz 3. mars 1943. Litt over ett år etter at Frida Sachnowitz ble drept. måtte familien til Elisabeth flykte til Sverige. Årsaken var at hennes far, Peter Sæter, var involvert i motstandsarbeid.

Kildene til teksten og filmen om Frida Sachnowitz og Elisabeth Andersen er boken “Familiene som forsvant”.

I januar 2023 ble huset til familien Sahnowitz i Sveins gate 15 i Larvik fredet. Det er lagt ned snublesteiner til minne om Frida Sachnowitz og resten av familien.

Bestill bok her: Bestill bøker | 871