For 75 år siden, 20. desember 1943, gikk SIS-agent, og Larviksgutt, Oscar Næss om bord i et fly i Storbritannia. Planen var å opprette en sender i Larviksområdet, men flyet forsvant sporløst på vei til Norge.

Tekst: Thomas Nilsen               Bøker av artikkelforfatteren her.
Oscar Næss (Faksimile fra Vestfold i krig)
Finn Berger (Faksimile fra Vestfold i krig)
Norske soldater i Setesdalen april 1940 (Foto: Adolf Arntsen)
Norske soldater i Setesdalen april 1940 (Foto: Adolf Arntsen)

Oscar Næss kjempet mot tyske soldater i Seterdalen i april 1940 frem til norske styrker kapitulerte i Sør-Norge. Han vendte tilbake til Larvik, men var fast bestemt på å fortsette arbeidet mot de tyske okkupantene. En kamerat fra Larvik Turn, sjømannen Finn Berger, ble hans samarbeidspartner de neste to årene. Høsten 1940 startet de opp den illegale avisen «Det frie Norge», men dette var ikke nok. Den tyske stridsmakten hadde begynt å utbedre eksisterende, og bygge nye, forsvarsanlegg langs kysten av Vestfold, noe de to dokumenterte gjennom å skaffe kart og fotografier. Julen 1941 tok de to med seg alt de hadde samlet og flyktet til Sverige.

Larvik ca. 1935. (Vestfoldarkivet)
Larvik ca. 1935. (Vestfoldarkivet)

Vel fremme i Sverige, ble de sendt videre til Storbritannia hvor de begge fikk opplæring i etterretningsvirksomhet av den britiske etterretningsorganisasjonen Secret Intellegence Service (SIS). Etter endt utdanning forlot de 7. april 1942 Peterhead like ved Aberdeen i Skottland, og deretter ble de to overført til Shetland, hvor de 8. april gikk om bord i fiskeskøyta «Mars». 9. april gikk de i land ved Lyngdal, og to dager senere var de tilbake i Larvik. Har tok Oscar Næss kontakt med sin svoger Anders Hem, og de knyttet til seg Karsten Bjønnes. Trafikken over Nordsjøen med agenter og flyktninger var ikke ufarlig, og dessverre ble fiskeskøyta «Mars» angrepet av et eller flere tyske fly og senket på tilbaketuren. Seks mann omkom.

Finn Berger (Faksimile fra Vestfold i krig)
Oscar Næss (Faksimile fra Vestfold i krig)

Planen med oppdraget for SIS var å opprette en sender som kunne sende etterretningsopplysninger om tyske militære aktiviteter i området over til Storbritannia. De trengte utstyr for å kunne gjennomføre dette, og natten mellom 30. april og 1. mai 1943, mottok de fire containere med utstyr fra et fly. Stedet var Vettakollen mellom Hedrum og Lardal, og dette er det første kjente flyslippet i Vestfold. Utstyret besto blant annet av sendere, våpen, mat, penger, men noe ble ødelagt. Selv om de var fornøyd med å motta utstyret, måtte de konstatere at etter to ukers venting, hadde mye blitt ødelagt i det containerne traff bakken, og de var en del jobb å samle inn alt som lå spredt over et stort område. Men etter mye slit kom de seg frem til hytta til Bjønnes ved Kjose 5. mai.

Bjørnya i Farrisvannet. (Googlemaps)
Bjørnøya i Farrisvannet. (Googlemaps)

Senderstasjonen ble opprettet på Bjørnøya i Farrisvannet. Årsaken var den utsatte posisjonen en slik sender ville ha nærmere kysten med mye tysk aktivitet, i innlandet var det roligere. Finn Berger opererte stasjonen, Oscar Næss hadde en observasjonspost ved kysten, og et par-tre andre karer samlet inn opplysninger via ulike kanaler. Bjønness sendte opplysningene over til Storbritannia.

I september 1942 dro Næss og Berger over til Storbritannia med fly via Stockholm. Nye kurs fulgte, og 20. desember 1943 var Oscar Næss klar for et nytt oppdrag – opprette SIS-stasjonen «Serpens» i Larviksområdet. Men før han kom så langt forsvant flyet han var om bord i sporløst.

L11466Fo30141709050028

Rapport fra "Vega" sommeren 1942. (Faksimile fra Vestfold i krig)
Rapport fra “Vega” sommeren 1942. (Faksimile fra Vestfold i krig)

Men senderen, med kodenavn Vega, fortsatt å sende etter at Næss og Berger hadde forlat Norge. Bjønnæs hadde lært seg å kode av Næss, og Anders Hem hadde vervet Magnus Marum som telegrafist. Hva som skjedde videre med «Vega» kan du lese om i boken «Vestfold i krig» av Egil Christophersen.

Våre falne om Næss:

NÆSS, OSCAR, kontorsjef, Larvik. Født 18. juli 1916 i Larvik, s. av Oscar Emil Næss, f. 1871 i Larvik, d. 1918 s. st., og Anna Karoline f. Løwe, f. 1877 i Hedrum, d. 1943 i Larvik. Middelskole, handelsgymnas. Var med i krigen 1940. Satte i gang en illegal avis, skaffet karter og fotografier av tyskernes festningsanlegg i Vestfold og tok dem med da han måtte reise til Sverige. Kom derfra med fly til England, fikk spesialoppdrag i Norge, og drev en hemmelig

Tyske krysserne Emden var et vanlig syn langs kysten av Vestfold.
Den tyske krysserne Emden var et vanlig syn langs kysten av Vestfold.

sender til slutten av september 1942. Reiste så igjen via Sverige til England, og ble sendt i nytt oppdrag til Norge med fly 20. desember 1943. Flyet forsvant sporløst. St. Olavsmedaljen med eikegren post mortem. Omtalt i Larvik Dagblad 19. mai 1945.

Kilde:

Christophersen, Egil: Vestfold i krig, 1989

Våre falne

Les mer om krigen i Vestfold i bøkene under. Bestilles via mail til thoml1917@hotmail.no eller følg info her: https://www.871.no/2017/03/08/bestill-boker-2/

Bestill en eller flere av bøkene ved å sende navn og adresse til thoml1917@hotmail.no. Fri frakt i Vestfold.
Bestill en eller flere av bøkene ved å sende navn og adresse til thoml1917@hotmail.no. Fri frakt i Vestfold.