Om kvelden mandag 7. mai 1945 ble blendingsgardinene fjernet fra mange vinduer i Holmestrand. Nyheten fra den tyske øverstkommanderende i Oslo hadde nådd byen. Freden var rett rundt hjørnet.

Tekst: Thomas Nilsen

I boken "Krig og Fred - Vestfold våren 1945" kan du lese mer om de siste mpnedene av okkupasjone i Vestfold. I tillegg er den rikt illustrert med over 400 fotografier og dokumenter.
I boken “Krig og Fred – Vestfold våren 1945” kan du lese mer om de siste månedene av okkupasjonen i Vestfold. I tillegg er den rikt illustrert med over 400 fotografier og dokumenter.

Samme dag kom noen av byens innbyggere som hadde vært gisler på Berg interneringsleir utenfor Tønsberg, tilbake til Holmestrand. Det var byingeniør Borge, Reidar Backer-Owe, Kristian Bergquist, Paul Foss, Lars Arvidson og Karsten Opsahl. De ankom byen i en bil som stoppet på torvet. Mottagelsen var storartet. Mennene ble løslatt dagen før majoriteten av fangene i leiren. Samme dag, klokken 15, samlet folk seg på torvet. Spenningen var spent i folkemengden, og jubelen stor da avisen “Jarlsberg” kunne formidle meldingen om at tyskerne hadde kapitulert. “Ja, vi elsker” ble sunget av glade barn og voksne. Etter hvert kom flaggene frem, men utover det rapporterte “Jarlsberg” om at det foregikk rolig, og folk forholdt seg til hjemmefrontens henstilling.

Bergfanger på vei hjem. Foto fra boken "Krig og Fred - Vestfold våren 1945"
Bergfanger på vei hjem. Foto fra boken “Krig og Fred – Vestfold våren 1945”

Kilde: Jarlsberg(Holmestrandposten)

Les mer om de siste månedene av krigen og frigjøringsdagene i Vestfold i boken: “Krig og fred – Vestfold våren 1945”.

Her to forsider av “Jarlsberg” fra maidagene:

 

Forsiden til avisen "Jarlsberg" 8. mai 1945. Les mer om de siste månedene av krigen i boken "Krig og Fred - Vestfold våren 1945". E-forlag.no eller bokhandel.
Forsiden til avisen “Jarlsberg” 8. mai 1945. Les mer om de siste månedene av krigen i boken “Krig og Fred – Vestfold våren 1945”. E-forlag.no eller bokhandel.
jarlsberg-9-mai-1945
Forsiden til avisen “Jarlsberg” 9. mai 1945. Les mer om de siste månedene av krigen i boken “Krig og Fred – Vestfold våren 1945”. E-forlag.no eller bokhandel

Andre bøker av tekstforfatteren:

Bøker av artikkelforfatteren (Bokhandel eller via forlagene) :

Krig og fred – Vestfold våren 1945

Familiene som forsvant – Vestfolds jødiske befolkning 1880-1945

Medforfatter (Med Dag O. Bruknapp):

De valgte å kjempe – Vestfoldinger i felttoget 1940

Les mer i Krig og Fred - Vestfold våren 1945.
Les mer i Krig og Fred – Vestfold våren 1945.

familiene_som_forsvant_med_terning reklame2

valgte-a-kjempe