Vinteren 1942 tok Elisabeth Sæter Andersen fra Tønsberg toget til Oslo. Målet for reisen var fengselet på Bredtveit. Der satt hennes venninne Frida Sachnowitz innesperret. De to viste ikke at dette ble deres siste møte.

Tekst: Thomas Nilsen 

Etter angrepet på Norge 9. april 1940 flyktet familien Sæter til familiens feriested I Andebu, like ved gården Gjein i Stokke. Der ble hun kjent med en jevngammel jente, Frida Sachnowitz. Familien Sachnowitz tilbrakte i årene fra 1940 til 1942 stadig mer tid på gårdsbruket de hadde anskaffet kort tid før krigsutbruddet.

Elisabeth og Frida på Nattholmen i 1941. (Foto fra boken “Familiene som forsvant”)

Da aksjonen mot de norske jødene ble igangsatt i oktober 1942, ble Fridas far, Israel Leib Sachnowitz, og hennes fem brødrene arrestert. En måned senere var det de tre søstrene, Frida, Rebekka Rita og Maries Sachnowitz, sin tur. Skjebnen ville det slik at Frida og Rebekka Rita ble arrestert for sent til å ble med DS Donau. De to søstrene ble derfor sittende en natt i Tønsberg hjelpefengsel, som den gang var i kjelleren i det gamle Rådhuset på Torvet i byen. Foreldrene til Elisabeth fikk kjennskap til dette, og fikk til en avtale med tjenestemenn ved politistasjonen. Frida skulle få spise middag hjemme hos familien Andersen. Det som skulle bli det siste måltidet utenfor fangenskap. I filmen nedenfor forteller Elisabeth Sæter Andersen om sitt vennskap med Frida, måltidet og hennes tur inn til Bredtveit fengsel.

Film om vennskapet mellom Frida Sachnowitz og Elisabeth Sæter Andersen. Produsert av Hans Christian Moen i Samarbeid med Thomas Nilsen.

Frida Sachnowitz ble deportert med DS Gotenland sammen med 158 andre norske jøder 25. februar 1943. Hun ble drept like etter ankomst i Auschwitz 3. mars 1943. Litt over ett år etter at Frida Sachnowitz ble drept. måtte familien til Elisabeth flykte til Sverige. Årsaken var at hennes far, Peter Sæter, var involvert i motstandsarbeid.

Kildene til teksten og filmen om Frida Sachnowitz og Elisabeth Andersen er boken “Familiene som forsvant”.

Bestill bok her: Bestill bøker | 871